Venku je stále zima a v chladném počasí je nejlepší čas na vydatnější jídla. Ty si můžeme zpestřit chutnou zimní zeleninou. Tedy tou, která dozrála na podzim a vydrží několikatýdenní skladování. Například různé druhy zelí, kapusta a růžičková kapusta se velmi dobře hodí k vydatným pečeným a dušeným masům.
Správnou stravou můžeme pro silný imunitní systém udělat hodně.
Když jsou dny krátké a venku je vlhko a nepříjemně, naše tělo potřebuje také silný imunitní systém, který ochrání před viry. Správnou stravou pro to můžeme udělat hodně. Některé potraviny jsou v zimě vysloveně dobré pro naše zdraví. Stimulují metabolismus nebo uklidňují nervy. Patří mezi ně například černý kořen, kapusta, čekanka, topinanbur, proso a polníček (valeriána).
Černý kořen se až do 17. století považoval výlučně za léčivou rostlinu. Je to zelenina velmi bohatá na živiny – obsahuje mnoho vitamínu C, B a E. Kromě toho poskytuje mnoho minerálních látek, jako je fosfor, železo, bílkoviny a vápník. Další výhodou je vysoký obsah inulinu.
Polníček ( kozlík) je klasický zimní salát. V obchodech je k dispozici čerstvý od října do března. Nejlepší je ho zkonzumovat ihned po koupi. Jeho listy obsahují vitamin C, provitamin A a spoustu draslíku, železa a jódu. A to jen s 11 kaloriemi na 100 gramů.
Čekance jí typickou hořkou chuť dodává látka intybin. Stimuluje metabolismus, čímž podporuje trávení. Kromě toho obsahuje vitamíny skupiny B a C. Při čekance je třeba mít na mysli, že nemá ráda světlo, tehdy je ještě hořčí.
Skvělý zdroj železa je proso. Je dobré jako příloha k masu nebo k rybám. 100 gramů poskytuje polovinu denní potřeby železa, které tělo potřebuje především pro tvorbu červených krvinek. Abychom dokázali železo z prosa dobře vstřebat, je třeba jej kombinovat s vitamínem C, například se sklenicí pomerančové šťávy. Proso je dobré jako příloha k masu nebo rybám.
Další „fitnes“ zimní zeleninou je topinambur. Je obzvláště oblíbený u diabetiků, protože obsahuje inulin. Hlízy se mohou používat například jako náhrada brambor, jsou podobně syté. Kapusta je také vhodnou zimní zeleninou pro vysoký obsah vitamínu C. Lze jej kombinovat s libovolným masem, dokonce is klobásami.
Každá z těchto potravin má na tělo pozitivní účinky, proto by je bylo třeba zařazovat do zimního jídelníčku co nejpravidelněji.
Tip redakce: Chcete si udržet štíhlou linii? Vyzkoušejte k večeři recepty na lahodné saláty.
https://ladymagazin.cz/stylove-leginy-i-modni-teplaky-unosite-je-do-fitka-do-mesta-i-do-prirody/
https://zeny.cool/orechy-zdravy-darek-ktery-potesi-i-chutna/
https://glamourmag.cz/nove-sexualni-vyzvy-ktere-muzi-povazuji-za-vrchol-intimity-jste-si-jisti-ze-vite-o-ktere-jde/